Слаби добиви и ниско качество донесе Жътва 2018

  • 26/07/2018 18:18
1

Слаби добиви и ниско качество донесе Жътва 2018

"След една много добра за зърнопроизводителите 2017 г. новата жътвена кампания приключва с доста главоболия на земеделците. По-слаби добиви и което е още по-лошо – ниско качество, тормозят всички в бранша. Причината са закъснелите дъждове това лято, които започнаха малко преди да започне и жътвата. Това доведе до компрометирането на цели блокове, като особено пострада пшеницата.
В крайна сметка добивите са с около 20 - 30 % по-ниски от миналата година. И голяма част от зърното е с ниско качество, което автоматично го прави трудно продаваемо дори за фураж.
Все пак нищо необичайно не се е случило и за голяма криза, която да оскъпи драстично хляба, не може да се говори. Вярно, годината е лоша, но сме преживявали и по-тежки ситуации. Особено пък що се отнася до цената на хляба хората не трябва да се притесняват. Цената му не се определя само от цената на брашното, а и нашият пазар зависи повече от международните цени, не толкова от ситуацията в България.
Още не се знае как ще се развият нещата при големите производители като Русия и Украйна, които до голяма степен определят цените на международните зърнени борси. Жътвата там започва по-късно. Очакванията са за по-слаба реколта от миналата година, но все още е рано за генерални заключения.
Факт е обаче, че добивите тази година в Горнооряховско са поне с 20 % по-слаби от миналогодишните. Ечемикът се представя сравнително добре. При почти напълно приключила жътва средните добиви са около 500 килограма. Миналата година са били 545 кг от декар. Данните са според това, което самите производители заявяват в Земеделската служба и е възможно да не отговарят напълно на реалността, но все пак ориентират в ситуацията.
Според данните от Земеделската служба при около 80 % реколтирани площи, добивите са около 500 кг от декар. Миналата година са били малко над 600 кг. По-сериозен е проблемът с качеството на зърното, което е лошо. Има региони, в които колегите споделят, че 20 % от зърното е покълнало. Това е много и е притеснително. Такова зърно никой не го иска. От това пък следва и трудна търговия на този етап. Търговците изчакват, лошото качество ги притеснява и много земеделци се оплакват, че са им върнали товари от корабите заради лоши показатели на зърното.

© 2018 - 2024 Всички права запазени